Снимка: Канал3Тракия е незарасналата българска рана, заяви историкът проф. Божидар Димитров

...
Снимка: Канал3Тракия е незарасналата българска рана, заяви историкът проф. Божидар Димитров
Коментари Харесай

Божидар Димитров: Имаме документи само за 13,5% от имотите ни в Източна Тракия

Снимка: Канал3

Тракия е незарасналата българска рана, заяви историкът проф. Божидар Димитров във връзка отбелязването на 26 март – Ден на Тракия и навършването на 105 години от Одринската епопея, написа Канал3.бг.

" Тракия е най-голямата българска област. Тя се простира от билото на Стара планина, а западната й граница е река Места. На юг – Мраморно и Егейско море, а на изток – Черно море. Това е плодородна българска земя “, посочи историкът, само че напомни, че Одринска и Беломорска Тракия, остават в рамките на други страни – Турция и Гърция, вследствие на събитията, случили се по нашите земи при започване на XX век. 

" За страдание българското християнско население е прогонено от Източна (Турска) Тракия през 1913 година, като 60 000 българи са били избити по време на това принудително гонение. Между тях са и моите баба и дядо от село Сакъзкьой “, описа историкът.

По думите му откакто българското население е прогонено принудително, то е изгубило всичките си парцели – жилищни здания, ниви, лозя, овощни градини, заводи, дребни преработвателни предприятия и други.

" Затова тези българи желаят да си ги върнат, което е естествено. Още повече, че Гърция заплати тези парцели в Беломорска Тракия “, напомни проф. Димитров. 

Той уточни, че през 1927 година българското Външно министерство е направило опит да събере посредством заявления какво е изгубило.

" Това обаче не е документ, който турците са съгласни да признаят ", означи проф. Димитров.

" Това е една декларация. Всеки българин е писал по 300 декара и доста други неща. Толкова земя няма, само че това го споделям с известно възприятие за комизъм. Вярно е, има комисии. Заседавали са. Дори в най-новата ера имаше две съвещания, на едно от които съм участвал като министър.

Турската комисия се усмихва общително и споделя: " Дайте документи “. Оказва се, че има документи единствено за няколко % от собствеността, което е обикновено - когато бягаш да спасиш живота си, обикновено е да не мислиш за документи.

Точно това са създали и децата на дядо ми и баба ми по бащина линия. Въпреки, че по време на Тройната коалиция беше основан специфичен отдел при Държавно ръководство " Архиви “, само че и те събраха единствено 13.5% от всички документи “, разяснява историкът. 

" Сега топката е в нашето поле. Ние би трябвало да се съгласим или да ни изплатят тези 13,5%, или да продължаваме да настояваме. Какво – аз не знам. Очевидно е, че декларацията от 1927 година не са годен юридически документ, а единствено една поръчка.

Аз мисля, че би било редно, с цел да приключим тази история, да приемем някаква сума – 3-5 милиарда $. Парите, които Турция ще отпусне, да бъдат разпределени сред потомците на тракийските бежанци “, добави още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР